بعد از عید 1404 ، بازار اجاره مسکن ایران با چالشهای قابل توجهی مواجه است که با افزایش اجاره بها، بیثباتی اقتصادی و شکاف بین عرضه و تقاضا مشخص شده است.
📈 افزایش قیمت اجاره
طی سال گذشته، قیمت اجاره در ایران تقریباً 42 درصد افزایش یافته است و برخی از مناطق در تهران و کلانشهرها شاهد افزایش بین 50 تا 70 درصدی بودهاند. این تشدید با وجود محدودیت 25 درصدی دولت برای افزایش اجاره بها رخ داده است که نشان دهنده ناکارآمدی چنین اقدامات نظارتی در مهار تورم است.
🏘️ کمبود و تقاضای مسکن
ایران با کسری مسکن قابل توجهی با کسری 6.7 میلیون واحدی مواجه است. این کمبود با تقاضای بیش از 13 میلیون جوان که به دنبال مسکن هستند تشدید می شود. فقدان تلاش های هماهنگ بین دولت و بخش خصوصی، همراه با ناکارآمدی ساختاری در سیستم بانکی، مانع از توسعه راه حل های مناسب مسکن شده است.
⚠️ فشارهای اقتصادی بر مستاجران
زمینه اقتصادی گسترده تر، که با نرخ تورم بالا و افزایش هزینه های کالاهای اساسی مشخص می شود، فشار مالی بر مستاجران را تشدید کرده است. با رسیدن متوسط اجاره بها در تهران به سطوحی که برای بسیاری غیرقابل استطاعت است، بخش قابل توجهی از جمعیت به زیر خط فقر کشیده شدهاند.
🏗️ ابتکارات و چالش های دولت
ابتکارات دولت ایران مانند «جنبش ملی مسکن» با هدف ساخت سالانه یک میلیون خانه، از اهداف خود کوتاهی کرده است. پیشرفت محدود بوده است و تنها بخشی از واحدهای برنامه ریزی شده تکمیل شده است که بیشتر به بحران مسکن کمک می کند.
به طور خلاصه، بازار مسکن اجاره ای ایران در سال 2025 به دلیل افزایش سریع اجاره بها، کمبود قابل توجه مسکن و چالش های اقتصادی که به طور نامتناسبی بر گروه های کم درآمد تأثیر می گذارد، تحت فشار قابل توجهی قرار دارد و برای این هم راهکار وجود دارد آپارتمان های متراژ پایین طبقات بالا قیمت رهن و اجاره پایینی دارند.